Vroedvrouw

Wat zeggen de Vlaamse partijen in hun partijprogramma over de vroedvrouw?

 

 Vlaams Belang

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


 Open VLD*

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


 PVDA/PTB*

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


Vooruit*

"Vroedvrouwen, huisartsen, gynaecologen maar ook kraamzorg moeten hun expertise gezamenlijk en afgestemd inzetten om een vrouw tijdens en na haar zwangerschap zo goed mogelijk te ondersteunen.

Elk kind verdient de beste start in het leven. Een zwangere mama of een mama die het na de bevalling psychisch moeilijk heeft, moet zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen. We bieden aan alle vrouwen in verwachting een goed georganiseerd perinataal zorgpad aan, waarin aandacht is voor zowel psychosociale als medische risico’s."


 N-VA*

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


 Groen*

"Toegang tot voldoende en kwaliteitsvolle perinatale zorg is nog niet voor elke ouder gegarandeerd. Verschillende lokale initiatieven tonen de weg en bieden laagdrempelige, warme zorg, met het nodige begrip voor de specifieke situatie van elk gezin. We lenigen het zorgtekort bij kwetsbare ouders al voor de geboorte van hun kindje. Lokale praktijken zoals de Kraamkaravaan (in Gent) en Nasci (in Brussel) zijn goede voorbeelden van een geïntegreerde werking, die zich in het bijzonder richt op kwetsbare gezinnen en hen ondersteunt bij perinatale zorg en bij andere vragen over opvoeding. Wij vertrekken bij deze werking vanuit de keuze van het gezin.

We maken vroedvrouwen beter toegankelijk voor gezinnen in armoede, via een derdebetalersregeling."


cd&v

"De sector van de vroedvrouwen wordt traditioneel gekenmerkt door een hoge conventiegraad. Het voorbije jaar zagen we echter een toename aan deconventionering omwille van de officiële honoraria die te laag  zijn om een leefbaar loon mogelijk te maken. Er is dan ook nood aan een structurele herwaardering van de honoraria voor vroedvrouwen. Daarnaast is er ook vraag naar een duidelijkere rol voor vroedvrouwen binnen de eerstelijnszorg. Er is vandaag sprake van onderconsumptie van prenatale zorg bij sommige vrouwen en overconsumptie bij anderen. Er moet dan ook werk worden gemaakt van een prenataal zorgpad dat voor alle vrouwen toegankelijk is, in aanvulling op het perinataal zorgtraject voor kwetsbare vrouwen. We zetten hierbij maximaal in op het organiseren van de zorg rond de toekomstige ouders waarbij zij zich zo weinig mogelijk tot verschillende locaties moeten wenden. Bij dit zorgpad moeten verschillende zorgactoren betrokken worden, afhankelijk van de behoeften en het individueel profiel van de zwangere vrouw. Vroedvrouwen zouden in dit zorgpad een coördinerende rol op zich kunnen nemen voor laagrisicozwangerschappen, zij zijn namelijk een laagdrempelige aanspreekpunt in de eerste lijn voor toekomstige ouders en zijn vaak het best geplaatst om de zorg rondom de vrouw te organiseren. Ook in  de voorbereiding voor de periode na de bevalling is er een belangrijke rol weggelegd voor vroedvrouwen, gezien de evolutie naar een kortere ligduur in het ziekenhuis.

Er dient een prenataal zorgpad te worden uitgewerkt, waarin de vrouw en haar kind centraal staan en ondersteund worden door een multidisciplinair team van zorgverleners. Voor laagrisicozwangerschappen kunnen vroedvrouwen de rol van coördinator op zich nemen. Er is nood aan een herwaardering van de honoraria voor vroedvrouwen met oog op een  correcte vergoeding en mogelijkheid om ook voldoende aandacht te hebben voor het mentale welzijn van het gezin.

De regel dat patiënten 25% minder krijgen terugbetaald wanneer ze gebruik maken van een niet-geconventionneerde kinesist, vroedvrouw of paramedicus, moet worden afgeschaft."