Bewegingsvrijheid 2.0

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) en de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG vzw) slaan de handen in elkaar om nog meer bewegingsvrijheid van zwangere vrouwen tijdens de arbeid en bevalling in Vlaamse ziekenhuizen te bevorderen.

Met het nieuwe project “Bewegingsvrijheid 2.0”, gefinancierd door EBPracticenet, bouwen we verder op de bestaande campagne “Beweeg je vrij!” en ontwikkelen we allerlei nieuwe acties voor zorgverleners en zorgvragers om de klinische praktijk op vlak van bewegingsvrijheid te verbeteren.  

Voor  meer informatie over dit project, neem contact op met Ines Rothmann, wetenschappelijk  medewerker VBOV vzw, via wetenschap@vroedvrouwen.be

 

Doelstellingen

Algemene doelstelling

Verschillende zorgverleners en zorgvragers inspireren en sensibiliseren over het (multidisciplinaire) belang van bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling en de goede praktijken in de Vlaamse klinische praktijk.

Operationele doelstellingen
  1. Het multidisciplinaire belang van bewegingsvrijheid uitstralen
  2. Peer learning bevorderen tussen zorgverleners en tussen zorgvragers
  3. Sensibiliseren zorgverleners en zorgvragers over bewegingsvrijheid (a.d.h.v. storytelling)
  4. Kwaliteitsprikkels creëren voor ziekenhuizen om bewegingsvrijheid te stimuleren

 

dansen

 

Stap 1: Bevraging naar de ervaringen van zorgverleners en zorgvragers met bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling

De VBOV vzw en de VVOG vzw i.s.m. de Universiteit Hasselt deed een bevraging naar de klinische praktijk en de ervaringen van ouders en zorgverleners met de implementatie van de federale richtlijnaanbevelingen aangaande bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling, zowel in de intramurale als extramurale .  

Periode: maart – juni 2024

Resultaten: Samenvatting bevindingen bevraging.

 

Stap 2: Ontwikkeling Implementatieplan 2024-2025

De resultaten van de bevraging en de consultatie van verschillende stakeholders brachten veel inzichten in de klinische praktijk. Deze helpen ons op middellange termijn verschillende verbeteracties te ontwikkelen. In eerste instantie gaan we voor de periode oktober 2024-oktober 2025 concentreren op het sensibiliseren van goede praktijken op vlak van bewegingsvrijheid (stap 3-5).

Periode: juli-september 2024

Resultaten: Samenvatting implementatieplan

 

bal
wandelen

Stap 3: In kaart brengen van de goede praktijken van zorgverleners en de ervaringen van zorgvragers op vlak van bewegingsvrijheid

In de klinische praktijk wint bewegingsvrijheid aan belang om het gezonde, normale verloop van een bevalling helpen te waarborgen. A.d.h.v. gesprekken en een focusgroep, gaan we deze goede praktijken van Vlaamse ziekenhuizen inventariseren en bepalen we hoe we zorgverleners nog meer kunnen inspireren en veranderingen in klinisch gedrag bevorderen. Eenzelfde traject gaan we doorlopen met zorgvragers om hun ervaringen met bewegingsvrijheid in kaart te brengen en te bepalen hoe de publieke beeldvorming van bevallen op de rug bijgestuurd kan worden. Want vrouwen baren van oudsher bewegend en dit bevordert de bevallingsuitkomsten en -ervaring.

Periode: oktober 2024-september 2025

 

! Oproep kandidaatstelling zorgverleners in Vlaamse ziekenhuizen:

Werkt u als vroedvrouw, gynaecoloog of anesthesist in een Vlaams ziekenhuis? Wilt u meewerken aan de ontwikkeling van audiovisueel materiaal over de goede praktijken op vlak van bewegingsvrijheid? Stelt u dan kandidaat door deze korte bevraging in te vullen!

 

Stap 4: Ontwikkeling van audiovisueel sensibiliseringsmateriaal (jan-april 2025)

A.d.h.v. storytelling ontwikkelen we volgend audio-visueel materiaal:

  • Video's goede praktijken van zorgverleners en zorgvragers 
  • Getuigenissen van ouders over bewegingsvrijheid

Periode: januari-april 2025

 

Stap 5: Meer aandacht voor bewegingsvrijheid binnen de moedervriendelijke protocollen van het kwaliteitslabel “Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI)”

Dit project wil ook kwaliteitsprikkels schenken aan ziekenhuizen om nog meer met bewegingsvrijheid te doen. Het  Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) kwaliteitslabel kent verschillende moedervriendelijke protocollen waaronder m.b.t. bewegingsvrijheid. We zullen de mechanismen (audit vragenlijsten, casus/kennistoets) die de kwaliteit op vlak van bewegingsvrijheid  meten evalueren en zo nodig helpen aan te passen.

Periode: oktober 2024-september 2025

 

zittend rebozo
bad

Stap 6: Lancering campagne en bevorderen kritisch multidisciplinair dialoog

Op 5 mei 2025 - de Internationale dag van de vroedvrouw – wordt onze campagne gelanceerd. We zetten actuele thema’s rondom bewegingsvrijheid in de kijker en gaan met verschillende zorgverleners kritisch reflecteren over de ervaringen en uitdagingen in de klinische praktijk. Daarnaast ontwikkelen verschillende disseminatieacties, waaronder via sociale media en de wachtkamers van zorgverleners in de eerste en tweede lijn.

Programma volgt.