- Wat zegt de wetenschap over bewegingsvrijheid zónder epidurale verdoving?
- Wat met bewegingsvrijheid bij een epidurale verdoving?
- “Walking epidurals” – moderne vorm van ruggenprik in de lift
- Waarom sporten tijdens de zwangerschap helpt om zwangerschapscomplicaties te voorkomen?
- Waarom prenatale voorbereiding van het lichaam essentieel is voor de bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling
- Wist je dat de manier waarop naar de hartslag van je baby geluisterd wordt invloed heeft op je bewegingsvrijheid?
- Wist je dat houdingsinterventies je baby in achterhoofdsligging kunnen helpen draaien en je helpen beter met de intensiteit van de weeën om te gaan?
Wat zegt de wetenschap over bewegingsvrijheid zónder epidurale verdoving?
Richtlijnen voor zorgverleners in binnen- en buitenland adviseren om zwangere vrouwen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te gunnen tijdens de arbeid en zwangere vrouwen vrij te laten in hun keuze voor arbeids- en bevalhoudingen.
In de afgelopen tien jaar werd in wetenschappelijke studies aangetoond dat bewegingsvrijheid een positief effect heeft op de volgende punten:
- Bewegingsvrijheid helpt je meer controle over je bevalling te houden en versterkt je zelfvertrouwen waardoor je positiever op je bevalling terugkijkt.
- Het gebruik van verticale houdingen of houdingen waarin je heiligbeen vrij kan bewegen kan langdurig persen en instrumentele verlossingen voorkomen.
- Houdingen waarbij het heiligbeen vrij kan bewegen helpen je beter de intensiteit van de weeën te beheersen.
- Bewegingsvrijheid en bepaalde arbeids- en bevallingshoudingen helpen je baby beter in je bekken te gaan zitten voor een vlotte bevalling. Staande houdingen, hurken of op-handen-en-knieën rusten, helpen bijvoorbeeld de bekkendiameter te vergroten. Daarnaast kan de zwaartekracht in een verticale houding voor een effectievere indaling van de baby zorgen en de kracht van de weeën verhogen.
- Verticale houdingen leiden tot minder afwijkingen in de hartslag van de ongeboren baby.
Deze wetenschappelijke studies vonden geen eenduidig positief of negatief effect van bewegingsvrijheid voor keizersneden, scheurtjes, knippen en bloedverlies na de bevalling.
Artikel: Wetenschappelijke evidentie
- Vandeputte L, Gijsens C, Rothmann I, Lanssens D, Tency I, Wetenschappelijke evidentie van de effecten van bewegingsvrijheid, in: Tijdschrift voor Vroedvrouwen, Jaargang 27 Nr. 6, November-December 2021, ISSN 1370-6624, uitgegeven door: Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.
- Rothmann I, Wetenschappelijke evidentie van de effecten van bewegingsvrijheid op de bevallingservaring (samenvatting), in: Tijdschrift voor Vroedvrouwen, Jaargang 27 Nr. 6, November-December 2021, ISSN 1370-6624, uitgegeven door: Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.


Wat met bewegingsvrijheid bij een epidurale verdoving?
Wist je dat je óók met epidurale verdoving (ruggenprik) heel wat mogelijkheden hebt om vrij te bewegen tijdens je bevalling?
Met epidurale verdoving hebben we vaak de neiging om (stil) te gaan liggen. Toch blijft bewegingsvrijheid ook dan belangrijk om een vlotte bevalling te bevorderen!
Onthoud:
- Informeer bij je vroedvrouw over de voordelen en risico’s van epidurale verdoving en alternatieve pijnbestrijding voor jou en je baby!
- Blijf ook met epidurale verdoving vaak van houding wisselen. Volg wat goed aanvoelt voor jou en je baby!
- Heel wat houdingen zijn ook met epidurale verdoving haalbaar, mits aanpassingen. Neem alvast een kijkje op de poster hieronder of laat je door je vroedvrouw hierin begeleiden!
- Laat je ook goed ondersteunen door je partner. Hij/zij kan je helpen om in en uit de houdingen te komen en je comfort in de posities te vinden.
- Wees creatief in het gebruik van ondersteunend materiaal, zoals de pindabal, kussens, rebozo, birthing bar e.d.
- De mate van je bewegingsvrijheid is afhankelijk van de gekozen dosering epidurale verdoving. Verken vooraf de specifieke mogelijkheden om vrij te bewegen in jouw geboorteomgeving.
Kom alles te weten over bewegingsvrijheid tijdens arbeid en bevalling op www.bewegingsvrijheid.be, of bespreek de mogelijkheden met je vroedvrouw.
Artikel: Wetenschappelijke evidentie
- Rothmann I, Engelstalig wetenschappelijk onderzoek raadplegen – Hoe zoek je een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op een vraag uit de praktijk? Epidurale verdoving en bewegingsvrijheid, in: Tijdschrift voor Vroedvrouwen, Jaargang 28 Nr. 1, Januari-Februari 2022, ISSN 1370-6624, uitgegeven door: Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.
- Rechtzetting artikel: Epidurale verdoving en bewegingsvrijd.
“Walking epidurals” – moderne vorm van ruggenprik in de lift
Wist je dat je steeds meer ziekenhuizen met moderne vormen van epidurale verdoving werken en je kunt kiezen voor een “walking epidural”?
Een “walking epidural” heet officieel Programmed Intermittent Epidural Bolus (PIEB). Het voordeel is dat na een eerste prik verdoving maar om de zoveel tijd (intermittent) epidurale verdoving in de vorm van een bolus wordt toegediend.
Doordat de hoeveelheid toegediende vocht hoger is (vanwege de bolus) verspreidt zich de verdoving doorgaans beter in het lichaam en kan een lagere dosis verdoving gebruikt worden. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen hierdoor betere pijnstilling en minder doorbraakpijn ervaren waardoor tevredenheid stijgt. Bovendien zijn vrouwen vaak mobieler omwille de lagere dosis pijnstilling en worden meer houdingen en bewegingen mogelijk. Hierdoor kan de vrouw beter de vruchten plukken van bewegingsvrijheid. De kans op een spontane vaginale bevalling stijgt, de bevallingsduur daalt, en de Apgar score voor de baby is hoger in vergelijking met traditionele vormen van (continue) epidurale verdoving.
Wilt dat zeggen dat je met een “walking epidural” werkelijk kan rondlopen en volledige bewegingsvrijheid hebt? Neen.
Zwangere vrouwen kunnen meer bewegen, meer verschillende houdingen aannemen op en rond het bed en meer spierkracht behouden in de benen. Opgelet: er zijn wel een aantal kanttekeningen bij het gebruik van “walking epidurals”. Je partner moet altijd aanwezig zijn in de kamer om je te kunnen ondersteunen in je bewegingen en idealiter wordt je continue opgevolgd door een vroedvrouw die je gerichte tips kan geven hoe je ook met deze vorm van epidurale verdoving in beweging kunt blijven.
Benieuwd naar waar je z’n "walking epidural" in Vlaanderen kunt verkrijgen? Walking epidurals worden al meer dan vijf jaar gebruikt in bijvoorbeeld UZ Leuven, AZ Maria Middelares Gent, Kliniek Sint Jan Brussel, ZAS Middelheim Antwerpen en het Erasmus Ziekenhuis Brussel. Het UZ Gent is sinds kort terug met “walking epidurals” gestart en AZ Sint Vincentius Deinze werkt sinds een jaar hiermee. Verschillende andere ziekenhuizen zijn onlangs met een proeftraject gestart (bv. AZ Turnhout, AZ Groenige). Dit getuigt van een toenemende populariteit van deze nieuwe vorm van ruggenprik.
Artikel wetenschappelijke evidentie:


Waarom sporten tijdens de zwangerschap helpt om zwangerschapscomplicaties te voorkomen?
Wist je dat als je enkele uren per week sport minder kans hebt op zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte, hoge bloeddruk of diabetes?
Als je chronisch rust heb je daarentegen meer kans op neerslachtigheid of depressie en voel je je minder goed voorbereid op het moederschap.
Onthoud:
- Ideale sporten die het lichaam en de gewrichten niet te zwaar belasten zijn fietsen, zwemmen en wandelen. Overweeg naast de aerobe inspanningen ook krachtsinspanningen.
- Sporten die best vermeden worden zijn diegene met een valrisico zoals paardrijden of valschermspringen, intense balsporten als voetbal of squash, contactsporten als judo, of turnoefeningen in platte rugligging.
- Afwisseling van fysieke sporten met rustgevende activiteiten zoals yoga of pilates is zeker ook aan te bevelen omwille van de complementaire effecten.
- Het is aangeraden een minimum van 2.5 – 3 u per week te sporten. Dit kan gebeuren in 2 of 3 x een uur of in korte dagelijkse sessies van een half uur. De intensiteit is best matig, maar korte, intense uitschieters zijn zeker OK.
- Hou het vooral plezant en doenbaar. Sporten dient om te ontspannen, niet om ambitieuze prestaties na te streven. Vermijd extreme temperaturen en locaties en probeer zoveel mogelijk de fysieke activiteiten te integreren in dagdagelijkse activiteiten
Benieuwd naar nog meer tips en de wetenschappelijke evidentie?
Waarom prenatale voorbereiding van het lichaam essentieel is voor de bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling
Elke vrouw begint met een andere bewegingsgeschiedenis en bewegingspatronen aan de bevalling. Voorkeuren aangaande lichaamshouding en bewegingspatronen worden o.a. bepaald door een (steeds meer zittende) levensstijl, stress en angst, eerdere letsels of trauma’s, zelfs (sportieve) hobby’s. Hierdoor kan de mogelijkheid om bepaalde bewegingen uit te voeren beperkt worden en neemt de variëteit in onze bewegingspatronen af. Voor een vlotte bevalling heeft een vrouw echter wel toegang nodig tot specifieke bewegingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de grotere bewegelijkheid van het bekken, interne en externe rotatie van het dijbeen, heupflexie en -extensie, het ontspannen van de bekkenbodem enz.
Beweging en bewegingsvariëteit is echter niet plots beschikbaar omdat je aan het bevallen bent. Het moet iets zijn dat beschikbaar is vóór de bevalling, wat betekent dat beweging best deel uitmaakt van je prenatale voorbereiding. Algemeen meer bewegen is nuttig vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Maar bovenop is specifiek op de zwangerschap en bevalling gerichte bewegingsvoorbereiding interessant.
Ga daarom op zoek naar een bewegingsaanbod dat specifiek gericht is op de noden van je zwangere lichaam en dat je voorbereidt op bewegingsvrijheid tijdens je bevalling. Verken welk sport of bewegingsaanbod je deugd doet, zwangerschapskwaaltjes kan helpen voorkomen en je bewegingsmogelijkheden verruimt met oog op de eisen van de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, -pilates, - aquagym e.d. zijn.
Benieuwd naar nog meer tips en de wetenschappelijke evidentie?


Wist je dat de manier waarop naar de hartslag van je baby geluisterd wordt invloed heeft op je bewegingsvrijheid?
Het monitoren van de hartslag van je baby tijdens de bevalling heeft als doel de gezondheid van de baby te bewaken.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
- Ofwel wordt met tussenpozen geluisterd via een doptone of een hoorbuis van Pinard,
- Ofwel wordt er continu elektronisch gemonitord met een cardiotocography (CTG)
Uit internationale richtlijnen en wetenschappelijk studies blijkt dat bewegingsvrijheid vermindert met continue CTG-monitoring.
Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze dan niet meer vrij mogen bewegen. Ook kunnen de draden en riemen van de CTG-monitor soms volledige bewegingsvrijheid beperken.
Onthoud:
- Informeer bij je vroedvrouw over de voordelen en risico’s van verschillende manieren om de hartslag van je baby op te volgen, naargelang jouw individuele situatie en voorkeuren.
- Bij een zwangerschap en bevalling met laag risico op complicaties wordt monitoring van je baby’s harttonen met tussenpozen via doptone of Pinard aanbevolen. Zo kun je ook vrijer bewegen.
- Vraag om een draadloze monitor als de hartslag van je baby continu moet opgevolgd worden. Zo kan je makkelijker blijven bewegen of zelfs in bad gaan.
- Geen draadloze monitor? Ook dan kan je blijven bewegen. Een monitor kan aangelegd worden in elke mogelijke houding.
Dus kom in beweging en vertrouw op je gevoel! 💪
Artikel: Wetenschappelijke evidentie
Houdingsinterventies en occiput posterior positie van de baby
Je baby kan op allerlei manieren in je bekken liggen zowel aan het begin als tijdens je bevalling.
De ideale startpositie voor de bevalling is met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd richting jouw buik.
Is je baby een ‘sterrenkijker’ of ligt hij in achterste plaatsing, dan wil dit zeggen dat hij met z’n hoofdje naar beneden ligt maar met zijn voorhoofd richting je navel, naar boven kijkt, ‘naar de sterren’.
Zo’n 15-50 percent van de baby’s kunnen in deze positie liggen aan het begin van de arbeid. De meeste baby’s draaien echter spontaan naar een optimale positie voor de geboorte zonder enige interventie. In 3-8% van alle geboorten gebeurt de geboorte ook effectief in deze positie.
Onthoud:
- Dit is een veel voorkomende ligging. In de meeste gevallen verloopt de bevalling helemaal prima zonder dat enige interventie nodig is.
- Blijf in beweging en kies houdingen die goed voor je aanvoelen! Dit helpt je baby om in een optimale geboortepositie te komen.
- Heb je een epidurale verdoving? Ook dan is in beweging blijven heel erg belangrijk om met deze liggingsvariatie beter om te kunnen gaan.
- Je bevallingservaring kan mogelijk anders zijn: misschien heb je onregelmatige weeën, een tragere ontsluiting, rugpijn of vroege persdrang. Maar misschien ook helemaal niet! Bevallingservaringen met sterrenkijkers zijn heel divers, niet per se beter of slechter.
- Mocht je rugpijn hebben of graag iets doen, dan kunnen voorovergebogen houdingen en laterale lighoudingen eventueel meer comfort bieden en je baby aansporen om spontaan te draaien. Laat je vroedvrouw je hierbij begeleiden.
- Beperk het aantal vaginale onderzoeken, want zij vertellen niet zo veel over het verloop van je bevalling.
Dus heb geduld en hou een open geest! Elke bevalling is anders!
Omring je met zorgverleners die je alle ruimte geven om vrij te bewegen.
Artikel:
- Rothmann I., Vanherf V, Huybrechts L, Gijsens C, Engelstalig wetenschappelijk onderzoek raadplegen - houdingsinterventies en occiput posterior positie, in: Tijdschrift voor Vroedvrouwen, Jaargang 28 Nr. 3, Mei-Juni, ISSN 1370-6624, uitgegeven door: Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.
