Draagmoederschap, discreet bevallen, afstammingsinformatie, meerouderschap

Wat zeggen de Vlaamse partijen in hun partijprogramma over raagmoederschap, discreet bevallen, afstammingsinformatie en meerouderschap?

 

 Vlaams Belang

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


 

Open VLD*

"We maken discreet bevallen mogelijk. We willen vermijden dat vrouwen op hun eentje een kind ter wereld brengen om het daarna als vondeling achter te laten omdat zij, om diverse redenen, niet willen dat hun identiteit bekend raakt of gekoppeld wordt aan de pasgeborene. Daarom maken we discreet bevallen mogelijk. De naam van de moeder komt niet voor in de geboorteakte. Wel worden er gegevens bewaard. Die kunnen leiden tot contact tussen moeder en kind, indien ze dit beiden willen.

Draagmoederschap wordt wettelijk geregeld, met de nodige medische, psychologische, sociale en juridische garanties voor kind, wensouder(s) en draagmoeder. Het draagmoederschapsproject wordt begeleid door een gespecialiseerd fertiliteitscentrum. We zorgen daarbij voor een degelijk wettelijke kader zodat de wensouders de juridische ouders zijn vanaf de geboorte. Op deze manier maken we het mogelijk dat mensen in ons land dit binnen de wet en met de nodige rechtszekerheid kunnen doen."


 

 PVDA/PTB*

Dit topic werd niet vermeld in het partijprogramma.


Vooruit*

"We creëren een wettelijk kader voor altruïstisch draagouderschap voor wensouders waarvan is gebleken dat een zwangerschap medisch of biologisch onmogelijk is omdat alle andere medisch begeleide bevruchtingstechnieken niet van toepassing zijn. Ook alleenstaande wensouders en LGBTQI+-koppels komen hiervoor in aanmerking. We verankeren de medische en psychologische begeleiding door erkende fertiliteitscentra en vereisen het sluiten van een voorafgaande overeenkomst door alle betrokkenen. Na controle en bekrachtiging van deze overeenkomst door de familierechtbank, verkrijgen de wensouders vanaf de geboorte automatisch alle ouderlijke rechten. Het kind zal daardoor automatisch van hen afstammen, en homo-mannen worden automatisch erkend als (mee-)vader. Ook de draagouder verkrijgt alle rechten die met een zwangerschap gepaard gaan, inclusief het recht op abortus.

Zwanger zijn voor een ander mag nooit een job zijn. Draagouderschap uit winstbejag is verboden. Alleen zo beschermen we draagouders en garanderen we de juiste zorg en begeleiding.

We schaffen voor de toekomst de verplichte geheimhouding van de afstammingsinformatie af in het belang van donorkinderen, wensouders, donoren én de volksgezondheid. We zorgen ervoor dat donorkinderen en hun nakomelingen via een gemandateerde arts toegang krijgen tot noodzakelijke medische en genetische informatie, en onder bepaalde voorwaarden ook tot persoonlijke gegevens van de donor. We voorzien in bijkomende registratie- en voorlichtingsverplichtingen voor de fertiliteitscentra en verplichten de eenvormige centrale registratie van alle donorgegevens van donoren uit binnen- en buitenland. We onderzoeken op welke manier een maximumprijs kan worden opgelegd voor gameten en leggen vereisten op inzake prijstransparantie. Zo zorgen we voor meer uniformiteit en een beter toezicht. We ijveren ook op internationaal vlak voor eenvormige criteria die een limiet bepalen op het aantal donaties per donor. We investeren in nazorg en begeleiding voor huidige en toekomstige donorkinderen, maar ook voor donoren en wensouders.  

We voorzien naar Nederlands voorbeeld ook een campagne om historische donoren te bereiken met de vraag om zelf uit de anonimiteit te treden. We versterken het Afstammingscentrum voor zowel deze opdracht als om de nodige begeleiding te kunnen bieden aan personen met afstammingsvragen of die zelf actief op zoek gaan naar onbekende genetische verwanten tot in de derde graad. 

We moderniseren het burgerlijk recht, maken het inclusiever voor alle personen en samenlevingsvormen en brengen het in overeenstemming met de realiteit van verschillende vormen van medisch en niet-medisch begeleide voortplanting. We ontwerpen een kader voor meerouderschap in het belang van het kind. Zo maken we het mogelijk dat er ook voor sociale ouders naast de “juridische” ouders een belangrijke rol weggelegd is in de opvoeding van het kind."


N-VA*

"Het kennen van de eigen afkomst is belangrijk  voor de identiteitsvorming van kinderen. Daarom  schaffen we de anonimiteit van sperma- en  eiceldonoren af. We erkennen het belang van het Afstammingscentrum. We blijven de werking ondersteunen en breiden deze verder uit om de professionalisering nog te verhogen.  

We maken discreet bevallen mogelijk. Anders dan bij anoniem bevallen worden de gegevens van de moeder in dat geval bijgehouden door een  onafhankelijke instantie. Hierdoor blijft het kind de mogelijkheid hebben om op een later tijdstip  contact op te nemen met de biologische moeder, met  bemiddeling van die instantie. 

Er wordt een wetgevend kader ontwikkeld voor draagmoederschap waarbij er geen genetische band  is tussen de draagmoeder en het kind. Daarnaast 
verbieden we commercieel draagmoederschap. " 


Groen*

"Een wettelijk kader voor draagouderschap, waarbij de rechten van de draagouder, het kind en de wensouders beschermd worden. Commerciële praktijken in binnen- en buitenland verbieden we. De anonimiteit van zaad- en eiceldonoren opheffen zodat kinderen later bepaalde gegevens van hun donor kunnen opvragen. Contact tussen beide is enkel mogelijk bij wederzijdse toestemming."


cd&v

"We maken werk van een wettelijk kader voor altruïstisch, hoogtechnologisch draagmoederschap, maar verbieden commercieel draagmoederschap. Wel hebben we begrip voor homokoppels die beroep doen op een zus die draagmoeder is en daarbij de eigen eicel gebruikt. We pleiten voor een verplichte tussenkomst van de centra voor medisch begeleide voortplanting om draagmoederschap te faciliteren, de partijen te selecteren en medische, juridische en psychologische begeleiding te bieden aan alle partijen.

We pleiten voor een automatische afstamming ten opzichte van de wensouders na de geboorte. Het recht op identiteit en de opheffing van de anonieme donatie gelt als een noodzakelijke voorwaarde om een wettelijke regeling van het altruïstisch draagmoederschap mogelijk te maken. We zorgen ervoor dat de IVF-procedure die nodig is in kader van altruïstisch draagmoederschap ook terugbetaald wordt.

Cd&v pleit voor een afschaffing van de anonimiteitswaarborg bij gameten- en embryodonatie. We zorgen daarbij voor een overgangsregeling voor kinderen die verwekt werden voor de inwerkingtreding van het nieuw wettelijk kader. Donorkinderen krijgen daarbij, indien zij dit wensen, toegang tot de niet-identificerende gegevens van de donor vanaf 12 jaar en tot de identificerende gegevens vanaf 16 jaar. 

We pleiten ervoor om de opdracht voor het behandelen van de aanvragen en het begeleiden van de betrokken partijen toe te vertrouwen aan een onafhankelijke instelling voor het beheer van afstammingsinformatie. In Vlaanderen zou deze rol opgenomen kunnen worden door het Vlaams afstammingscentrum.

Het concept van ‘meerouderschap’ waarbij ook de geboorte- of eerste ouders van het geadopteerde kind een erkende rol blijven spelen, moet juridisch onderzocht en uitgewerkt worden.