Wat zeggen de Vlaamse partijen in hun partijprogramma over kwetsbaarheid in de (perinatale) gezondheidszorg?
De Vlaamse partijen lichten hun standpunten rond toegankelijkheid van zorg, mentale gezondheid, menstruatiearmoede, zwangerschapsdiscriminatie, seksuele gezondheid & voorlichting en genitale verminking toe.
Zwangerschapsdiscriminatie
"Een strengere controle en zwaardere straffen bij zwangerschapsdiscriminatie."
*
Toegankelijkheid zorg
"We behouden de verhoogde tegemoetkoming, maar behouden die voor voor mensen die het echt nodig hebben.
De patiënt heeft recht op toegang tot innovatieve geneesmiddelen. Daarvoor moeten de nodige budgetten worden voorzien en maken we in het kader van een meerjarenpact afspraken met de industrie over prijszetting. We ambiëren een pharma-valley te blijven zodat onze patiënten via klinische studies als eerste toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen die levensreddend zijn of de levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren. De procedure om veelbelovende geneesmiddelen (sneller) terug te betalen moet verbeterd worden.We zorgen voor nabije en laagdrempelige aanspreekpunten voor hulpvragen voor jongeren waarbij de eerste sessies gratis worden aangeboden. Jongeren zitten vaak met heel wat vragen over heel wat zaken. Het moet duidelijk zijn waarvoor ze terecht kunnen met hulpvragen, zowel als individuele jongeren maar ook als jeugdwerkorganisatie. We bundelen alle initiatieven rond jongeren en mentaal welzijn in een robuust netwerk. In samenwerking met alle actoren zorgen we voor laagdrempelige aanspreekpunten voor jongeren met hulpvragen. We zorgen ervoor dat je daar ook als jongerenorganisatie terecht kan. Daarbij worden de problemen geïdentificeerd, en indien nodig doorverwezen naar gespecialiseerde hulp. Al die initiatieven zijn gemakkelijk terug te vinden op de sociale kaart, die veel intuïtiever en toegankelijker wordt voor iedereen, dus ook voor jongeren. Hierdoor werken we de drempel weg tot hulp, en zorgen we met degelijke eerstelijnshulp dat de gespecialiseerde hulp minder snel overbelast geraakt."
Mentale gezondheid
"De systematische opvolging en beheer van de noden binnen geestelijke gezondheidszorg, ook op het vlak van diensten, monitoring, dataverzameling en structuren is dringend nodig.
We geven uitvoering aan de aanbevelingen van het Vlaams Netwerk Perinatale zorg betreffende de perinatale mentale gezondheid. Het verbeteren van de perinatale mentale gezondheidszorg is van cruciaal belang voor het welzijn van moeders en hun kinderen. Postnatale depressie, de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen rondom de bevallingsperiode, vereist onze onmiddellijke aandacht. Kinderen van moeders die kampen met depressie ervaren vaak levenslange gevolgen. Het is daarom van essentieel belang dat we actie ondernemen om deze kwetsbare groep te ondersteunen. We implementeren daarom de aanbevelingen van het Vlaams Netwerk Perinatale Zorg. Dit zal bijdragen aan de preventie en effectieve behandeling van postnatale depressie, het welzijn van moeders verbeteren en een gezonde ontwikkeling van hun kinderen verzekeren."
Zwangerschapsdiscriminatie
"We gaan voor radicale kansengelijkheid voor vrouwen op de arbeidsmarkt, in onderwijs, en als ouder. Alle vormen van discriminatie zijn ontoelaatbaar."
Seksuele gezondheid & voorlichting
"We lanceren een nieuwe preventiecampagne met betrekking tot ongewenste zwangerschappen en tot het gebruik van condooms om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen, en versterken we de inspanningen voor vroegdetectie van HIV bij kwetsbare groepen om vervolgens de toegang tot PrEP en PEP te garanderen.
In het basis- en secundair onderwijs, evenals in het kleuteronderwijs, worden thema's rond gender- en seksuele diversiteit opgenomen in de leerplannen. Ook de seksuele voorlichting moet correct, neutraal en met oog voor diverse vormen van seksuele oriëntatie en seksualiteitsbeleving worden gegeven."
*
Toegankelijkheid zorg
"We schaffen ereloonsupplementen in eenpersoonskamers af. Zo maken we komaf met de onaangename verrassingen op de factuur na een ziekenhuisopname. Alle artsen volgen de afgesproken tarieven. Zo garanderen we dezelfde zorg voor iedereen.
We draaien de sluiting van lokale ziekenhuizen terug. De basisziekenhuiszorg, zoals een bevalling of dagingreep, moet goed bereikbaar zijn voor elke patiënt. De meer gespecialiseerde zorg centraliseren we verder in een beperkt aantal grote ziekenhuizen per provincie."
Mentale gezondheid
"We maken een behandeling bij een psycholoog of erkend therapeut voor iedereen toegankelijk door eindelijk werk te maken van een volledige terugbetaling voor alle leeftijden. We erkennen werkgerelateerde psychische aandoeningen, zoals burn-out, als beroepsziekte. Werkgevers moeten zorgen voor werk op maat van mensen, niet van robots. We zorgen ervoor dat mensen snel bij een hulpverlener terecht kunnen voor een gesprek als het even wat minder gaat. We integreren deze eerstelijnszorg in de bestaande organisaties en instellingen waar mensen zich vaak begeven. We stimuleren ook groepsbijeenkomsten waar mensen met een psychische kwetsbaarheid elkaar kunnen ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de Herstelcafés. We versterken de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) voor een betere toegang tot gespecialiseerde therapie in de tweede lijn zonder lange wachttijden. Voor mensen met ernstige psychiatrische problemen zetten we prioritair in op een uitbreiding van de mobiele teams, zowel voor crisissituaties als voor nazorg en chronische zorg."
Menstruatiearmoede
"We zorgen voor gratis menstruatieproducten in alle scholen, openbare gebouwen, wijkcentra, jeugdhuizen en crèches en brengen de btw op menstruatieproducten naar 0 procent."
Zwangerschapsdiscriminatie
"We zorgen voor een strikte naleving van alle wetten en sociale akkoorden over gelijk loon voor gelijk werk en de bestrijding van discriminatie bij aanwerving."
Seksuele gezondheid & voorlichting
We maken de pil gratis, ook voor vrouwen boven de 25, en zorgen dat langdurige contraceptie zoals de spiraal toegankelijker is. We zorgen voor gratis condooms in publieke toiletten.
We zetten in op relationele en seksuele vorming op school, aangepast aan de leeftijd. Vanaf het middelbaar komt hier ook seksuele opvoeding bij. De focus ligt op wederzijds respect. We zorgen ervoor dat seksuele en relationele vorming aan bod komt in alle scholen, aangepast aan de leeftijd, en dat scholen hiervoor voldoende middelen en uren krijgen. Zo kunnen ze zowel in het eigen lerarenkorps expertise opbouwen als experten van buitenaf inzetten. Dit is een belangrijk onderdeel van onze preventiestrategie tegen gendergeweld.
*
Toegankelijkheid zorg
"Wie arm is heeft vandaag minder jaren in goede gezondheid te goed, deze gezondheidskloof is onaanvaardbaar. Met een focus op gezondheidsvaardigheden, gezondheidspreventie en -promotie en blijvende aandacht voor toegankelijkheid van onze zorg dichten we die kloof.
We verbeteren de toegankelijkheid tot de eerstelijnsgezondheidszorg voor ‘onderbediende’ kwetsbare groepen door het outreachend inzetten van Community Health Workers. Deze Community Health Workers helpen mensen in een maatschappelijke kwetsbare situatie, die allerlei obstakels in hun toegang tot de eerstelijnsgezondheidszorg ervaren, opnieuw de weg te vinden naar ons zorgsysteem.
Onze zorg wordt gefinancierd door ons allemaal. Het garanderen van betaalbare zorg is dus een plicht van elke zorgverstrekker. Bij de hervorming van het conventiemodel zorgen we dat zorgverstrekkers maximaal bijdragen aan een zorgaanbod aan de wettelijke tarieven. Zo zorgen we dat wie zorg nodig heeft die voor elke discipline binnen redelijke termijn kan krijgen aan de betaalbare wettelijk vastgelegde tarieven. We garanderen bovendien dat élke zorgverstrekker naast de tarieven voor de meest gangbare verstrekkingen, ook het moment waarop de wettelijke tarieven worden gevolgd, afficheert in de praktijk en online.
Om te vermijden dat je als patiënt moet wachten op een terugbetaling van de ziekteverzekering, veralgemenen we de derdebetalersregeling. We nemen zo een belangrijke financiële drempel weg. Nu elektronische facturatie ingeburgerd is, is het zinloos een patiënt het volledige bedrag van terugbetaalde zorg te laten voorschieten.
We versterken de maximumfactuur. We schaffen de automatische indexering van de remgeldplafonds af en zorgen er zo voor dat zorg betaalbaar blijft, ook wanneer de inflatie hoog oploopt.
Voor jongeren tot 24 maken we een bezoek aan een geconventioneerd huisarts, tandarts en psycholoog gratis.
We bouwen de ereloonsupplementen verder af en verbieden ze in situaties waar patiënten geen keuze hebben (doorverwijzing, noodzakelijke diagnostiek,…).
We leggen een limiet op kamersupplementen en verbieden zogenaamde verborgen supplementen waarbij ziekenhuizen geld vragen voor diensten zoals wifi of een televisie. We financieren ziekenhuizen rechtstreeks voor deze diensten zodat de patiënt niet via allerlei omwegen voor de kosten moet opdraaien.
We zorgen ervoor dat zorg voor iedereen betaalbaar is door een maximumfactuur voor zorg in te voeren op basis van inkomen en vermogen.
We maken brillen, hoorapparaten en mondzorg beter betaalbaar. We sluiten conventies af met opticiens, audiciens en tandartsen en de tandtechnische labo’s om volledig terugbetaalde producten aan te bieden, naar het Franse 100% model. We reguleren daarom de prijzen van brillen, lenzen en hoorapparaten, maar ook van beugels, kronen en bruggen. We herzien verder beperkende leeftijdsgrenzen in de tand- en mondzorg. Zo zorgen we dat een investering in betere terugbetaling ten goede komt van de patiënt."
Mentale gezondheid
"Elk kind verdient de beste start in het leven. Een zwangere mama of een mama die het na de bevalling psychisch moeilijk heeft, moet zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen. We bieden aan alle vrouwen in verwachting een goed georganiseerd perinataal zorgpad aan, waarin aandacht is voor zowel psychosociale als medische risico’s.
We zorgen voor structurele extra investeringen in de geestelijke gezondheidszorg. We zetten de investeringsgolf in de betaalbare en laagdrempelige toegang tot een psycholoog verder.
Voor jongeren tot 24 maken we een bezoek aan een geconventioneerd huisarts, tandarts en psycholoog gratis.
Wie zorg nodig heeft, moet die ook krijgen. Of dat nu voor een gebroken arm is of voor een psychisch probleem. We vermijden dat mensen die psychologische hulp nodig hebben eindeloos moeten wachten en zetten volop in op preventie.
We organiseren de geestelijke gezondheidszorg zo dat er heel snel geschakeld kan worden naar intensievere zorg wanneer die voor de patiënt nodig is.
We zorgen voor structurele extra investeringen in de geestelijke gezondheidszorg. We zetten de investeringsgolf in de betaalbare en laagdrempelige toegang tot een psycholoog verder.
Als een baby dreigt geboren te worden met fysieke of mentale letsels ten gevolge van verontrustend gedrag van één van de ouders tijdens de zwangerschap, grijpen we in. We voeren via de gerechtelijke weg de ondertoezichtstelling in als vorm van aanklampende gezinshulpverlening om baby’s te beschermen en ouders te helpen."
Menstruatiearmoede
"We zorgen ervoor dat op alle scholen gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn voor iedereen. In de klas wordt taboedoorbrekend gewerkt rond menstruatie en de werking van het vrouwenlichaam."
Zwangerschapsdiscriminatie
"We pakken (zwangerschaps)discriminatie ten opzichte van vrouwen strenger aan."
Seksuele gezondheid & voorlichting
"Iedereen heeft het recht om seksualiteit op een veilige manier te beleven. We blijven inzetten op een goede seksuele gezondheid zowel wat betreft het belang van voorbehoedsmiddelen en testing als het belang van toestemming bij een gezonde seksualiteitsbeleving. Vooruit wil dat middelen die hiv en andere soa’s helpen te voorkomen, zoals PrEP en condooms, makkelijker en goedkoper te verkrijgen zijn. We zorgen voor voldoende sensibilisering omtrent soa’s en het belang van condoomgebruik.
We erkennen klinisch seksuologen en garanderen zo dat mensen op kwalitatieve hulpverlening kunnen rekenen.
Anticonceptie moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. We schrappen daarom de leeftijdsgrens voor de extra tegemoetkoming van anticonceptiemiddelen op voorschrift.
Seksualiteit en gender zijn vandaag nog te vaak een taboe op school. Er komt in elke school - van het kleuteronderwijs tot het zesde middelbaar - een duidelijke leerlijn omtrent seksuele opvoeding. We verankeren de kennis omtrent gender- en seksuele diversiteit bij leraren door dit op te nemen in de lerarenopleiding."
Genitale verminking
"Naar het voorbeeld van Nederland zorgen we voor een strenge aanpak en consequente opvolging van achterlating, huwelijksdwang en genitale verminking bij minderjarige meisjes."
*
Toegankelijkheid zorg
"We werken een beleid uit dat iedereen meeneemt en schrappen overal waar mogelijk leeftijdsgrenzen voor terugbetalingen en tegemoetkomingen aan patiënten in de zorg. De zorgnood van patiënten moet primeren boven de leeftijd.
Informatie rond sociale rechten zoals verhoogde tegemoetkoming wordt maximaal gecentraliseerd en kenbaar gemaakt. Burgers die in aanmerking komen voor een sociaal recht worden actief aangeschreven door de (lokale) overheid met alle informatie over hoe ze een aanvraag kunnen starten.
We actualiseren de tarieven voor onderzoeken en behandelingen (nomenclatuur) in samenspraak met de beroepsgroepen, zodat elke zorgverlener een correcte verloning krijgt, ongeacht of ze een intellectuele of een technische verstrekking uitvoeren. De actualisatie van de nomenclatuur zal vervolgens op regelmatige basis en stelselmatig worden herhaald, zodat de tarieven en de terugbetaling altijd de actuele situatie op het terrein volgen. Daarbij wordt er gewerkt in een gesloten budget per discipline, zodat de kosten voor de gemeenschap onder controle blijven. Dat zal ertoe leiden dat meer zorgverstrekkers zich kunnen houden aan deze tarieven (conventie), waardoor er minder supplementen nodig zullen zijn. Zolang er geen correcte tarieven bestaan voor behandelingen of onderzoeken, kan er geen sprake zijn van een afschaffing van supplementen voor personen met een verhoogde tegemoetkoming. Op die manier creëer je immers zorg aan twee snelheden, waarbij enkel de gegoeden toegang hebben tot bepaalde zorg
We schaffen de “25 procent-regel” bij kinesisten en andere zorgverstrekkers af. Deze stelt dat een patiënt 25 procent minder van de overheid terugbetaald krijgt als de zorgverstrekker niet geconventioneerd is. Voor de N-VA is dat niet te verantwoorden en we maken er dan ook onmiddellijk komaf mee."
Mentale gezondheid
"De sector van geestelijke gezondheid moet gestroomlijnd worden en doorzichtiger worden voor de burger.
De meeste mentale problemen ontstaan voor het 25ste levensjaar. Het is dus uitermate belangrijk om vooral in te zetten op preventie en bewustwording bij de jeugd. Rolmodellen kunnen daarbij helpen, maar ook sensibiliseringscampagnes.
We mogen niet uit het oog verliezen dat de samenleving vandaag bijzonder uitdagend is voor jongeren, niet in het minst door sociale media, en dat niet elke jongere kan terugvallen op een warm nest. Daarom pleiten we ervoor om raadplegingen bij een mentale zorgverlener voor jongeren voor het grootste deel terug te betalen.
Voor de N-VA moet er een geïntegreerd systeem in de geestelijke gezondheidszorg komen. Fysieke en mentale gezondheidszorg kunnen niet losgekoppeld worden van elkaar. Er dient meer samengewerkt te worden en beide aspecten moeten in de beroepsopleiding aan bod komen. Artsen en psychologen moeten vlot naar elkaar kunnen doorverwijzen en in ziekenhuizen zetten we in op een liaisonpsycholoog die de brug maakt tussen fysieke en mentale gezondheid. De psycholoog moet rechtstreeks toegankelijk zijn, maar moet ook doorverwijzen naar de arts om onderliggende fysieke problemen uit te sluiten."
Zwangerschapsdiscriminatie
"De vrijstelling van één kwartaal voor sociale bijdragen voor zelfstandige vrouwen na zwangerschap breiden we uit naar twee kwartalen. Ook de opbouw van het VAPZ blijft mogelijk."
Seksuele gezondheid & voorlichting
"We voeren een verplichte onmiddellijke SOA-screening in voor daders van seksuele misdrijven. Op die manier kan er snel vastgesteld worden of het slachtoffer risico loopt op besmetting en kan men tijdig een behandeling opstarten om bijvoorbeeld een HIV-besmetting te voorkomen."
Genitale verminking
We verhogen de opsporing en de effectieve bestraffing van daders van vrouwelijke genitale verminking, eergerelateerd geweld en gedwongen huwelijken.
Gendergerelateerd geweld is spijtig genoeg nog steeds een realiteit. Wij zetten verder in op een strenge aanpak, maar doen ook aan preventie. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan kwetsbare personen en aan het voorkomen van huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en vrouwelijke genitale verminking, waarvoor een bevoegdheidsoverschrijdende en transversale aanpak wordt uitgewerkt. We hebben ook bijzondere aandacht voor online misbruik en geweld.
*
Toegankelijkheid zorg
"Zorg betaalbaar maken voor iedereen. Dat doen we door enkel remgeld aan te rekenen bij een bezoek aan de dokter en de verhoogde tegemoetkoming automatisch toe te kennen.
Meer wijkgezondheidscentra en medische huizen, waar je artsen en andere zorgverleners kan raadplegen zonder te moeten betalen."
Mentale gezondheid
"Meer preventie en aandacht voor mentaal welzijn op school, op het werk en in de buurt.
Dat iedereen gemakkelijk en tegen terugbetaling terecht kan bij een goede psycholoog in de buurt.
Meer investeren in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg.
We werken de wachtlijsten weg. Wie nood heeft aan gespecialiseerde hulp, moet die snel kunnen vinden.
Eén aanspreekpunt tijdens je hele traject in de geestelijke gezondheidszorg."
Menstruatiearmoede
"Om menstruatie-armoede tegen te gaan, voorzien we gratis menstruatieproducten op school. We schalen bestaande proefprojecten op, in samenspraak met de onderwijskoepels en armoedeorganisaties. We doen dat in overleg met schoolteams én met leerlingenraden, die het beste kunnen aangeven wat werkt."
Zwangerschapsdiscriminatie
"We verbeteren de ontslagbescherming.
Om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan willen we het geboorteverlof voor vaders en meemoeders gelijkschakelen met dat van de moeders. We stimuleren een gendergelijke opname aan de hand van een genderbonus. Wanneer beide (ex)partners het ouderschapsverlof van vier maanden opnemen, krijgen ze samen drie maanden extra verlof. Het geboorteverlof wordt ook opgetrokken tot 20 weken (zie hoofdstuk verlofstelsels)"
Seksuele gezondheid & voorlichting
"Op het gebied van seksuele gezondheid scoort Vlaanderen goed. Dat is het resultaat van een jarenlange inspanning en grote investeringen. Die moeten we zeker verder zetten, want dat resultaat is niet verworven en nieuwe uitdagingen komen op ons af. We hernieuwen het nationale HIV-plan en breiden het uit naar andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). We besteden daarbij bijzondere aandacht aan kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een precair verblijfsstatuut.
Dankzij de extra inspanningen van Vivaldi zijn er vandaag 13 zorgcentra voor seksueel geweld (ZSG). We zorgen ervoor dat deze centra voldoende middelen hebben om goede zorg te kunnen bieden.
We nemen thema's als geschiedenis, burgerschap, gender, mentale gezondheid, diversiteit, discriminatie, mediawijsheid en seksuele vorming mee het curriculum. Zoals elke leerling de school zou moeten verlaten met een gedegen kennis van Nederlands, wiskunde en wetenschappen, zo geeft onderwijs ook een gedeelde basis mee over bredere maatschappelijke thema's."
Genitale verminking
"Genitale verminking blijft een bron van grote bezorgdheid. Het is een ernstige vorm van geweld tegenover vrouwen en meisjes, met grote gezondheidsgevolgen. We ondersteunen verenigingen en leerkrachten die aan preventie en sensibilisering doen. We pleiten ook voor een uitbreiding van de multidisciplinaire teams die besneden vrouwen behandelen. Verder gaat er meer ondersteuning naar gezondheidswerkers die in contact komen met vrouwen en meisjes die het risico lopen om besneden te worden. We openen ook het debat over jongensbesnijdenis."
Toegankelijkheid zorg
"Om de gezondheidskloof te dichten moeten preventiemethodieken, leefstijlbegeleiding en bevolkingsonderzoeken sociaal kwetsbare mensen beter bereiken. Daartoe moet het preventieve gezondheidsbeleid sterker worden geïntegreerd met het welzijnswerk, en moeten er meer bruggen gelegd worden tussen de curatieve zorg en preventie.
De derdebetalersregeling moet bij de huisarts, tandarts, kinesist en logopedist worden verplicht. Door het systeem van elektronisch voorschrijven en attesteren uit te breiden naar alle gezondheidszorgberoepen, kan een verdere uitbreiding worden bewerkstelligd.
Om de toegang tot de zorg voor iedereen te garanderen, zetten we in op een verdere uitbouw van de maximumfactuur.
Ereloonsupplementen beperken de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Een volledige conventionering van alle zorgverleners moet daarom het uitgangspunt zijn, waarbij deconventionering de uitzondering is. Voor wie alsnog ereloonsupplementen kan aanrekenen, moet gewerkt worden met een plafonnering.
De regel dat patiënten 25% minder krijgen terugbetaald wanneer ze gebruik maken van een niet-geconventionneerde kinesist, vroedvrouw of paramedicus, moet worden afgeschaft."
Mentale gezondheid
"Psychisch lijden wordt te sterk benaderd als een individueel probleem wat zich vertaalt in een te éénzijdige individuele aanpak naar het klassieke geneeskundige model. Er is nood aan een meer gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg waarbij meer aandacht gaat naar de leefwereld en omgeving van degene met een hulpvraag. Daarbij moeten bruggen gelegd worden tussen de eerstelijnspsychologische zorg en het welzijnswerk.
Het budget voor geestelijke gezondheidszorg moet tegen 2030 stijgen naar 12% van het gezondheidsbudget, zoals ook aanbevolen door de OESO.
De toegankelijkheid, doeltreffendheid en efficiëntie van de geestelijke gezondheidszorg moet in zijn globaliteit in kaart worden gebracht."
Menstruatiearmoede
"Er moet worden nagegaan hoe ervoor kan gezorgd worden dat elk meisje en elke vrouw toegang heeft tot menstruatieproducten, waarbij gericht wordt ingezet op de meest kwetsbaren. Dit kan bijvoorbeeld via de OCMW’s die vanuit hun aanvullende steun een extra budget voor menstruatieproducten kunnen toekennen aan vrouwen en meisjes die inwonen in een gezin waarvan het gezinsinkomen onder het referentiebudget voor een menswaardig inkomen valt."
Seksuele gezondheid & voorlichting
"We voorzien in een tegemoetkoming voor langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje of het hormoonhoudend staafje terug voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of recht op een verhoogde tegemoetkoming. Ook voor mannen moet anticonceptie betaalbaarder worden. In eerste instantie kijken we dan ook naar een tegemoetkoming in de prijs van condooms die via de apotheek worden aangekocht.
PrEP moet ook worden terugbetaald wanneer dit wordt voorgeschreven door een huisarts en niet enkel wanneer dit gebeurt vanuit een hiv-referentiecentrum. De capaciteit van de hiv-referentiecentra moet worden opgevolgd en er moeten gepaste maatregelen genomen worden wanneer hiv-referentiecentra kampen met lange wachttijden.
Het bedrag dat wordt aangerekend aan de patiënt voor soa- en hiv-testen, alsook voor de bloed- en urinetesten om bijwerkingen van PrEP-gebruik op te sporen, moet uniform zijn ongeacht welk labo deze testen uitvoert, en hierover moet een transparant prijzenbeleid gevoerd worden."
Genitale verminking
"We pleiten voor de oprichting van bijkomende referentiecentra voor vrouwelijke genitale verminking met oog op psychologische en medisch-seksuologische begeleidingstrajecten en dit gekoppeld aan de reeds bestaande zorgcentra na seksueel geweld. We sensibiliseren medisch personeel over de mogelijkheid om het beroepsgeheim te doorbreken om gevallen van genitale verminking te melden aan het Openbaar Ministerie."