24 uur beschikbaarheid – Een wachtdienst voor vroedvrouwen?

Je herkent vast wel het gevoel: een job met veel voldoening als eerstelijnsvroedvrouw, maar de vele berichten via whatsapp, sms, telefoon overrompelen je agenda. Deze berichten zijn niet altijd even dringend, dit vraagt veel van jouw aandacht en kunnen wegen op je work-life balance. Hoe bereik je een gezond evenwicht tussen enerzijds continue zorg voor kraamgezinnen en anderzijds zelfzorg voor jezelf als vroedvrouw? 

Uit de bevraging bleek dat veel vroedvrouwen met de GPL-voorwaarde van 24 uur beschikbaarheid worstelen. We nemen dit ter harte. Uit de eerste gesprekken met Domus Medica over het huisartsenwachtsysteem halen we alvast inspiratie die we op het eerstkomende koepelkringoverleg in het najaar zullen aftoetsen. Daarnaast nemen we dit thema ook mee in onze gesprekken met het RIZIV over praktijkfinanciering en wachtvergoedingen. Hierbij onze behoeften voor 2020 die we tijdens de RIZIV meeting van 27 augustus 2019 bespreken.

Oproep: Heb jij als vroedvrouw reeds met huisartsen samengewerkt i.h.k.v een wachtdienst of heb je al een concrete visie of een wachtdienstsysteem zinvol zou zijn voor vroedvrouwen en zo ja, hoe? 

Deel je ervaringen en ideeën met ons!