Bewegingsvrijheid-tips en inspiratie

 

Algemene tips rond bewegingsvrijheid tijdens je bevalling

Kom in beweging en vertrouw op je lichaam: zo help je om de geboorte van je baby vlot(ter) te laten verlopen.

 

Wist je dat als je vrij beweegt, je:
  • meer controle hebt over je bevalling?
  • meer zelfvertrouwen krijgt en positiever op de bevalling terugkijkt?
  • de intensiteit van de weeën beter kunt beheersen?
  • baby beter in je bekken gaat zitten voor een vlotte bevalling?
  • langdurig persen en instrumentele verlossingen kunt voorkomen?
 
Tips voor meer bewegingsvrijheid:
  1. Blijf in beweging en voel wat werkt voor jou!
  2. Er is geen welbepaalde, perfecte en universele positie om in te bevallen. Een bevalling is een dynamische dans die veel variaties kent!
  3. Heb je een epidurale verdoving? Ook dan zijn er nog heel wat bewegingsmogelijkheden. 
  4. Blijf ook met een epidurale verdoving vaak van houding wisselen! Volg wat goed aanvoelt voor jou en je baby!
  5. Vraag om een draadloze monitor als de hartslag van je baby continu moet opgevolgd worden. Zo kan je makkelijker blijven bewegen of zelfs in bad gaan. Geen draadloze monitor? Ook dan kan je blijven bewegen! Een monitor kan aangelegd worden in elke mogelijke houding.

Download de flyer "Beweeg je vrij tijdens je weeën en je bevalling".

Download hier de Poster "Beweeg je vrij tijdens je weeën en bevalling!" en de Poster "Bewegingsvrijheid mét epidurale verdoving".

p2
staande houdingen
Zittende houdingen
Zittende houdingen
Knielende houdingen
Knielende houdingen
Hurkende houdingen
hurkende houdingen
Liggende houdingen

 

liggende houdingen

 

Bewegingsvrijheid bij epidurale verdoving 

 

Geboortekeuze ruggenprik

Overweeg je een epidurale verdoving (ruggenprik)? Informeer je over de algemene voor- en nadelen van een ruggenprik. Want ook dit is een geboortekeuze waarover jij meebeslist. 

Kies je voor een epidurale verdoving? Ook dan zijn er nog heel wat mogelijkheden om te bewegen.

 

Walking epidurals – moderne vorm van epidurale verdoving in de lift

Wist je dat steeds meer ziekenhuizen met moderne vormen van epidurale verdoving werken en je kunt kiezen voor een “walking epidural”?

Een “walking epidural” heet officieel Programmed Intermittent Epidural Bolus (PIEB). Het voordeel is dat na een eerste prik verdoving maar om de zoveel tijd (intermittent) epidurale verdoving in de vorm van een bolus wordt toegediend.

Doordat de hoeveelheid toegediende vocht hoger is (vanwege de bolus) verspreidt zich de verdoving doorgaans beter in het lichaam en kan een lagere dosis verdoving gebruikt worden. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen hierdoor betere pijnstilling en minder doorbraakpijn ervaren waardoor tevredenheid stijgt. Bovendien zijn vrouwen vaak mobieler omwille de lagere dosis pijnstilling en worden meer houdingen en bewegingen mogelijk. Hierdoor kan de vrouw beter de vruchten plukken van bewegingsvrijheid. De kans op een spontane vaginale bevalling stijgt, de bevallingsduur daalt, en de Apgar score voor de baby is hoger in vergelijking met traditionele vormen van (continue) epidurale verdoving.

Wilt dat zeggen dat je met een “walking epidural” werkelijk kan rondlopen en volledige bewegingsvrijheid hebt? Neen.
Zwangere vrouwen kunnen meer bewegen, meer verschillende houdingen aannemen op en rond het bed en meer spierkracht behouden in de benen. Opgelet: er zijn wel een aantal kanttekeningen bij het gebruik van “walking epidurals”. Je partner moet altijd aanwezig zijn in de kamer om je te kunnen ondersteunen in je bewegingen. Je vroedvrouw geeft je graag gerichte tips hoe je ook met deze vorm van epidurale verdoving in beweging kunt blijven.

Benieuwd naar waar je z’n "walking epidural" in Vlaanderen kunt verkrijgen? Walking epidurals worden al meer dan vijf jaar gebruikt in bijvoorbeeld UZ Leuven, AZ Maria Middelares Gent, Kliniek Sint Jan Brussel, ZAS Middelheim Antwerpen en het Erasmus Ziekenhuis Brussel. Het UZ Gent is sinds kort terug met “walking epidurals” gestart en AZ Sint Vincentius Deinze werkt sinds een jaar hiermee. Verschillende andere ziekenhuizen zijn onlangs met een proeftraject gestart (bv. AZ Turnhout, AZ Groenige). Dit getuigt van een toenemende populariteit van deze nieuwe vorm van ruggenprik.

 

epidurale
swing your belly

 

 

Challenge #BEWEEGJEVRIJ!

Dans jij ook mee? Je vrij kunnen bewegen tijdens je weeën en bevalling, letterlijk en figuurlijk, helpt het geboorteproces vooruit en zorgt dat je positiever op je bevalling terugkijkt. Vertrouw op je lichaam en kom in beweging! Verspreid mee deze boodschap en dans de challenge #BEWEEGJEVRIJ.

Kijk hier naar het filmpje van een swingende mama en vroedvrouw. Maak nu een filmpje van jouw dansje, alleen, samen met je eventuele partner of met jouw vroedvrouw, en post het op jouw sociale media. Vermeld in je post zeker #BEWEEGJEVRIJ en tag @Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (op Facebook) en @vbov_careforlife (op Instagram)

Tag vrienden, kennissen en collega’s en nodig hen uit om ook mee te dansen en hun filmpje te posten. Zo krijgen we iedereen in beweging!

Een tutorial van het dansje vind je hier.

De muziek is het liedje ‘Swing’ van José Gonzalez. Je vindt het terug in de muziekbibliotheek van Instagram Reel waarmee je filmpjes kan opnemen.

Weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? Lees hier de suggesties om een filmpje te maken.
Post je je filmpje en stuur je het door naar communicatie@vroedvrouwen.be