De overheid is volop bezig om de nodige kwalificaties van alle beroepen in kaart te brengen, dus ook het beroep van vroedvrouw. Vanuit de overheid werd gevraagd om een werkgroep samen te stellen en een beroepskwalificatiekader uit te werken met de volgende focus: “ Wat wordt van een vroedvrouw verwacht, eens ze een tweetal jaar in het werkveld actief is”. De werkgroep ontwikkelde onder begeleiding van de onderwijsadviseur van het Agentschap een eerste versie. Als basis werd het beroepsprofiel gebruikt. Het Agentschap gaf toestemming om het kader op te bouwen aan de hand van de CanMEDS competenties, een bruikbaar en bekend competentiekader dat bestaat uit 7 rollen. Vervolgens werd het kader voorgelegd aan talrijke experten binnen en buiten de beroepsorganisatie. Dit was een zeer intensieve opdracht waarin alle elementen in het beroepskwalificatiekader grondig besproken werden.
Het document werd eerst binnen de beroepsorganisatie bijgestuurd. Daarna werd het beroepskwalificatiekader via online focusinterviews aan andere zorgberoepen voorgesteld. We waren tevreden dat gynaecologen, neonatologen en pediaters, huisartsen, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten, kinesitherapeuten dit document nog verder verfijnden. Een multidisciplinair gevalideerd beroepskwalificatiekader van de vroedvrouw zal een standaard procedure doorlopen.
Waar zitten we in het proces?
Zoals jullie hieronder kunnen lezen is de eerste stap in het proces afgewerkt. De volgende stappen zijn toegelicht door de onderwijsadviseurs.
Stap 1: Beroepskwalificatiedossier opstellen
Wat: Een beroepskwalificatiedossier maak je door een beroep te definiëren, de nodige competenties te bepalen en de context, autonomie en verantwoordelijkheid van de beroepsbeoefenaar te beschrijven.
Door wie: Vertegenwoordigers van de arbeidsmarkt ondersteund door procesbegeleiders van AHOVOKS
Stap 2: Beroepskwalificatiedossier valideren
Wat: Kan je een beroep uitoefenen op basis van de competenties beschreven in het beroepskwalificatiedossier? En hebben deze competenties een maatschappelijke, culturele of arbeidsmarkt-relevante waarde? Dat wordt gecontroleerd tijdens de validering.
Door wie: De valideringscommissie: vertegenwoordigers van de interprofessionele sociale partners, VDAB, Vlaio en AHOVOKS.
Stap 3: Beroepskwalificatiedossier inschalen
Wat: Het beroepskwalificatiedossier krijgt een VKS-niveau toegewezen op basis van de Vlaamse inschalings-methode.
Door wie: De inschalingscommissie: vertegenwoordigers van SERV, Vlor, VDAB, Vlaio en AHOVOKS.
Stap 4: Beroepskwalificatie erkennen
Wat: Op basis van de resultaten van de validering, de inschaling en een kwaliteitsonderzoek van het volledige proces wordt de beroepskwalificatie erkend.
Door wie: De Vlaamse regering
Stap 5: Beroepskwalificatie registreren
Wat: De erkende beroepskwalificatie wordt opgenomen in de kwalificatiedatabank.
Door wie: AHOVOKS
Online traceerbaarheid
Zodra een beroepskwalificatie erkend is, staat het in de publieke kwalificatiedatabank die je via de website kan raadplegen. Dat is voor alle beroepskwalificaties zo.
TER INFO
Vlaamse Overheid
AHOVOKS-Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen
Afdeling Kwalificaties en Curriculum
T 0032 (0)2 553 91 88
Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel