Werkt u als vroedvrouw, gynaecoloog of anesthesist in een Vlaams ziekenhuis? Wilt u meewerken aan de ontwikkeling van audiovisueel materiaal over de goede praktijken op vlak van bewegingsvrijheid? Stelt u dan kandidaat door deze korte bevraging in te vullen!
Beste vroedvrouw, beste gynaecoloog, beste anesthesist,
De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) en de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG vzw) slaan de handen in elkaar om meer bewegingsvrijheid van zwangere vrouwen tijdens de arbeid en bevalling in Vlaamse ziekenhuizen te bevorderen.
Verder bouwend op de bestaande campagne “Beweeg je vrij!” ontwikkelen we het komende jaar (oktober 2024 – september 2025) allerlei nieuwe acties voor zorgverleners en zorgvragers om de klinische praktijk te verbeteren. En dát doen we door multidisciplinair met verschillende zorgberoepen (vroedvrouwen, gynaecologen, anesthesisten, doula’s, huisartsen, kinesisten, …) en ouders samen te werken.
Eén van de doelstellingen is het inspireren en sensibiliseren van verschillende zorgverleners over goede praktijken in ziekenhuizen op vlak van bewegingsvrijheid. Hiervoor zijn we op zoek naar een aantal zorgverleners uit Vlaamse ziekenhuizen die met ons de ervaringen en noden in kaart willen brengen aangaande de goede praktijken van bewegingsvrijheid en mee willen helpen bij de ontwikkeling van audiovisueel materiaal (oktober 2024-april 2025).
Vragenlijst
Mogen we u dan ook vriendelijk verzoeken om deze informele vragenlijst in te vullen tegen maandag 28 oktober 2024! De bevraging duurt ongeveer 5 min. Zo krijgen we een eerste indruk van het profiel van uw zorgomgeving en uw ervaringen/noden. Uw antwoorden helpen ons om een mooie mix aan goede praktijken te selecteren voor ons project.
Link: https://forms.gle/6VXuFk3sjaep6pT5A
Dit is een informele bevraging en uw antwoorden worden niet anoniem verzameld. Zo kunnen we direct contact met u opnemen, mocht uw ziekenhuis geselecteerd worden. U neemt vrijwillig deel aan dit onderzoek. Door deze vragenlijst in te invullen geeft u toestemming voor de verwerking van uw antwoorden in het kader van dit onderzoek. Alle gegevens uit dit onderzoek worden behandeld volgens de regels van de Belgische wet van 22 augustus 2002 en de Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 die vanaf 25 mei 2018 in werking treedt betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens. De data wordt opgeslagen op een beveiligde server van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV Vzw) gedurende 15 jaar. De Data Protection Officer is Marlene Reyns.
Wat gebeurt er na selectie van uw ziekenhuis?
Eens uw ziekenhuis geselecteerd is voor deelname aan ons project, engageer jij of een collega uit uw ziekenhuis zich om uw ervaringen te delen met ons via:
- Een eenmalig (online) gesprek waarin we in detail uw ervaringen en de goede praktijken bespreken (oktober/november 2024).
- Een eenmalige live focusgroep waarin u samen met een aantal andere ziekenhuizen ervaringen uitwisselt, van elkaar kunt leren en samen nadenkt over de geleerde lessen die andere zorgverleners kunnen inspireren in hun veranderproces. De focusgroep zal 2 uur duren en op een centrale locatie in Vlaanderen plaatsvinden (november/december 2024).
- Online feedback op de conceptversies van de inspiratievideo (januari-april 2025).
- Live deelname aan de opname van een inspiratievideo. Dit zal ongeveer 2 uur duren. De locatie is verder te bepalen, maar kan misschien in uw eigen ziekenhuisomgeving plaatsvinden (februari-maart 2025).
Wat levert dit u op?
- De goede praktijken van uw ziekenhuis inspireren andere zorgverleners en worden publiek in de kijker gezet via audiovisueel materiaal. Het ontwikkelde videomateriaal kan in de toekomst gebruikt worden op publieke websites en sociale media en tijdens opleidings- en vormingsmomenten. Hierdoor creëren we samen meer zichtbaarheid rond bewegingsvrijheid.
- U draagt bij aan een belangrijke verandering van de klinische verloskundige praktijk.
- U leert in meer detail hoe andere ziekenhuizen met bewegingsvrijheid omgaan en welke goede praktijken ze toepassen (peer learning).
- U krijgt een beperkte vergoeding voor de deelname aan dit project en de focusgroep gebeurt op een gezellige locatie, incl. versnapering.
Voor meer informatie over dit onderzoek of opmerkingen, neem contact op met Ines Rothmann, wetenschappelijk medewerker VBOV vzw via wetenschap@vroedvrouwen.be, 03/218.89.67.
Dit project wordt medemogelijk gemaakt door EBPracticenet (www.ebpnet.be), de implementatie-cel van het Belgische Evikey netwerk.
We willen u alvast bedanken voor uw medewerking aan deze bevraging en project!
Ines Rothmann (VBOV vzw) en Roxanne Van Nuland (VVOG vzw)