Het GPL wordt stapsgewijs uitgebreid naar het prenatale luik. Het VBOV-standpunt aangaande de pretecho is al een eerste stap in deze richting. Het is een bijzonder lang proces geweest maar na alle mogelijke invalshoeken grondig te bestuderen is er een unanieme beslissing genomen vanuit de voltallige Raad van Bestuur om pretecho’s geen plaats te geven binnen het GPL. Vroedvrouwen die pretecho's aanbieden in hun werk zullen vanaf heden (nieuwe aanmeldingen) en bij de algemene hernieuwing in januari 2020 (drager GPL) geen logo meer toegekend krijgen. In het Tijdschrift voor Vroedvrouwen verscheen in nr 6/2018 dit juridisch artikel.
Dit onderwerp is onlangs nog in het nieuws geweest. We lazen in "Het Laatste Nieuws" over een echoscopiste en vroedvrouw die pretecho's namen en diagnose's stelden. Lees hier het artikel.
We ijveren dat vroedvrouwen reguliere echografie, na een grondige opleiding, wettelijk zouden mogen uitvoeren; zoals in de Gezondheidswet van 2006 opgenomen maar waar nooit uitvoeringsbesluiten op volgden. Vroedvrouwen die echo's uitvoeren hebben heden geen wettelijke erkenning. Wat pretecho's betreft is "De Hoge Gezondheidsraad" ook duidelijk, er is nog te weinig bewijs dat pretecho's onschadelijk zijn waardoor we als VBOV vzw pretecho's niet kunnen ondersteunen. Lees hier de richtlijn van de Hoge Gezondheidsraad.