Prenatale voorbereiding op bewegingsvrijheid

Bewegingsvrijheid tijdens je weeën en bevalling begint al met een goede voorlichting en voorbereiding tijdens de zwangerschap.

Vrij bewegen mág én is nuttig! Veel vrouwen hebben een natuurlijke drang om te bewegen tijdens de bevalling en nemen vaak instinc­tief houdingen aannemen die voor hen werken.

Maar hoe weet je welke bewegingen of houdingen interessant zijn? Wat als je gevoel niet zo duidelijk is van wat je wél of niet wilt? Wat als bepaalde houdingen niet haalbaar zijn voor je? Hoe gebruik je dan precies z’n liaan, bal of rebozo? Kan je partner nog meer betekenen dan enkel je hand vasthouden? Dit zijn één voor één aspecten die interessant zijn om al tijdens je zwangerschap te ontdekken. Probeer de verschillende bewegingen, houdingen of technieken al eens vooraf uit. Zo kun jij ervaren dat bewegen en bewegingsvariëteit tijdens de zwangerschap deugd doen en de drempel verlagen om ook tijdens je bevalling in beweging te komen.

 

Waarom sporten tijdens de zwangerschap helpt om zwangerschapscomplicaties te voorkomen?

Wist je dat als je enkele uren per week sport minder kans hebt op zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte, hoge bloeddruk of diabetes?
Als je chronisch rust heb je daarentegen meer kans op neerslachtigheid of depressie en voel je je minder goed voorbereid op het moederschap.

Onthoud:

  • Ideale sporten die het lichaam en de gewrichten niet te zwaar belasten zijn fietsen, zwemmen en wandelen. Overweeg naast de aerobe inspanningen ook krachtsinspanningen.
  • Sporten die best vermeden worden zijn diegene met een valrisico zoals paardrijden of valschermspringen, intense balsporten als voetbal of squash, contactsporten als judo, of turnoefeningen in platte rugligging.
  • Afwisseling van fysieke sporten met rustgevende activiteiten zoals yoga of pilates is zeker ook aan te bevelen omwille van de complementaire effecten.
  • Het is aangeraden een minimum van 2.5 – 3 u per week te sporten. Dit kan gebeuren in 2 of 3 x een uur of in korte dagelijkse sessies van een half uur. De intensiteit is best matig, maar korte, intense uitschieters zijn zeker OK.
  • Hou het vooral plezant en doenbaar. Sporten dient om te ontspannen, niet om ambitieuze prestaties na te streven. Vermijd extreme temperaturen en locaties en probeer zoveel mogelijk de fysieke activiteiten te integreren in dagdagelijkse activiteiten.

 

wall
knielend

Waarom specifiek op de zwangerschap en bevalling gerichte bewegingsvoorbereiding interessant is voor de bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling?

Elke vrouw begint met een andere bewegingsgeschiedenis en bewegingspatronen aan de bevalling. Voorkeuren aangaande lichaamshouding en bewegingspatronen worden o.a. bepaald door een (steeds meer zittende) levensstijl, stress en angst, eerdere letsels of trauma’s, zelfs (sportieve) hobby’s. Hierdoor kan de mogelijkheid om bepaalde be­wegingen uit te voeren beperkt worden en neemt de variëteit in onze bewegingspatro­nen af. Voor een vlotte bevalling heeft een vrouw echter wel toegang nodig tot speci­fieke bewegingsmogelijkheden, zoals bij­voorbeeld de grotere bewegelijkheid van het bekken, interne en externe rotatie van het dijbeen, heupflexie en -extensie, het ontspannen van de bekkenbodem enz.

Beweging en bewegingsvariëteit is echter niet plots beschikbaar omdat je aan het bevallen bent. Het moet iets zijn dat beschikbaar is vóór de bevalling, wat betekent dat beweging best deel uitmaakt  van je prenatale voorbereiding. Algemeen meer bewegen is nuttig vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Maar bovenop is specifiek op de zwangerschap en bevalling gerichte bewegingsvoorbereiding interessant.

Ga daarom op zoek naar een bewegingsaanbod dat specifiek gericht is op de noden van je zwangere lichaam en dat je voorbereidt op bewegingsvrijheid tijdens je bevalling. Verken welk sport of bewegingsaanbod je deugd doet, zwangerschapskwaaltjes kan helpen voorkomen en je bewegingsmogelijkheden verruimt met oog op de eisen van de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, -pilates, - aquagym e.d. zijn.