Werkbaar werk in gezondheidszorg

Wat zeggen de Vlaamse partijen in hun partijprogramma over werkbaar werk in de gezondheidszorg?

 

Vlaams Belang

"Meer beroepskrachten in de zorg, opdat de personeelstekorten verdwijnen.

Monitoring van de uitstroom in de zorg, zowel kwantitatief en kwalitatief als regionaal.

De oprichting van een Staten-Generaal en eventuele taskforce om het personeelstekort aan te pakken.

Meer taakdifferentiatie in de zorg (onder andere door andere profielen in de zorg in te zetten) en de vergroting van de zijinstroom in de zorg.

De promotie van het beroep van verpleegkundige en zorgkundigen, ook door aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden."


 

Open VLD*

"Er is nood aan zorgkundigen en verpleegkundigen. De instroom naar het beroep is te klein en te veel verlaten vroegtijdig de sector. Dit moeten niet alleen beter in kaart brengen, maar concrete acties zijn ook nodig. Bijvoorbeeld door het toepassingsgebied van de wet op de bekwame helper uit te breiden. Of door het verder doorvoeren van taakdifferentiatie binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Of door te focussen op betere verloning van zorgpersoneel met ongemakkelijke arbeidsuren.

De nood aan zorgpersoneel is nijpend en dreigt dat te blijven de komende decennia gelet op de vergrijzing. Daarom is het essentieel om in te zetten op medische technologie, aantrekken van zij-instromers en studenten, en te kijken naar taakverschuivingen tussen artsen en verpleegkundigen, en tussen verpleegkundigen en zorgkundigen. We gaan daarbij uit van het principe “bekwaam is bevoegd”."


 

PVDA/PTB*

"We verviervoudigen het Zorgpersoneelfonds om tegen 2030 15.000 extra verpleegkundigen aan te werven. Betere lonen en arbeidsvoorwaarden maken het beroep aantrekkelijker.

We leggen een limiet op van acht patiënten per verpleegkundige in de ziekenhuizen. Zo garanderen we goede zorg voor de patiënten en werkbaar werk voor het personeel."


Vooruit*

"De beste gezondheidszorg vergt het beste zorgpersoneel. Een eerlijke vergoeding en werkbaar werk zijn essentieel in het garanderen van sterk zorgpersoneel. We zetten de investeringen in lonen en werkomstandigheden van ons zorgpersoneel door.

Door de hervorming van vergoedingssystemen zorgen we ervoor dat zorgverstrekkers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk. Zowel de tijd die wordt besteed aan het contact met patiënten, met name bij raadplegingen en toezicht, als beschikbaarheid moeten daarbij sterker gewaardeerd worden. Maar ook een preventieve en pro-actieve opvolging en samenwerking moet door de vergoedingswijze gestimuleerd worden.

We zorgen voor een logischere verdeling van de zorgtaken. De kort opgeleide zorgverstrekkers nemen de relatief eenvoudige taken voor hun rekening, terwijl gespecialiseerde profielen zo veel mogelijk taken opnemen die alleen zij mogen uitvoeren. Op die manier zetten we het zorgpersoneel veel doelmatiger in dan vandaag, wat de volledige zorg als geheel ten goede komt.

Zorg werkt het best wanneer gedaan door een vast team waar mensen elkaar kennen en goed kunnen samenwerken. Daarom maken we contracten van onbepaalde duur weer de norm en beperken we tijdelijke of interimcontracten tot het hoogst noodzakelijke. We zorgen voor stabielere uurroosters, een gepaste verloning, een beter evenwicht tussen werk en privé en logischere dagindelingen voor zorgverleners. Zo maken we het zorgberoep aantrekkelijker en geven we zorgverleners meer tijd voor het leukste deel van de job: de zorg zelf."


N-VA*

"Zorgverleners kiezen voor hun job omdat ze willen zorgen voor patiënten, niet omdat ze attesten willen invullen. Tegenwoordig moet er voor alles een attest zijn, terwijl de meerwaarde van bepaalde attesten sterk betwist kan worden. We beginnen dan ook opnieuw met een wit blad en bekijken welke attesten en administratieve taken echt noodzakelijk zijn. Die komen in een basislijst. Vervolgens zorgen we voor een eengemaakt attest dat voor alle instanties wordt gebruikt. Op die manier kan de zorgverlener zich opnieuw focussen op zijn kerntaak, namelijk het zorgen voor de patiënt."


Groen*

"Meer personeel aantrekken in de zorgsector, met betere statuten, werkbaar werk, betere verloning, meer leerkansen en een betere taakverdeling, op basis van vaardigheden in plaats van enkel het diploma."


cd&v

"Via innovatieve arbeidsorganisatie kunnen oplossingen gezocht worden voor het onvrijwilige deeltijds werk en kan tevens meer afwisseling en variatie geboden worden voor werknemers die daar nood aan hebben. Via gedeeld werkgeverschap moet het mogelijk zijn dat sectoren onderling personeel uitwisselen tegen een gewone loonkost.

Er moet kunnen gewerkt worden in interdisciplinaire teams rondom een patiënt, waar verschillende zorg- en welzijnsactoren flexibel kunnen samenwerken om aan de noden van de patiënt tegemoet te komen. 

Een aanpassing van de Wet betreffende de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen moet meer flexibiliteit in de organisatie van de zorg toelaten. Een eerste stap is de uitrol van het gestructureerd zorgteam waarbinnen handelingen gedelegeerd kunnen worden door de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg aan andere leden van het team rekening houdend met hun opleiding en bekwaamheden."