Bewegingsvrijheid

Bewegen helpt bij bevallen: dus kom in beweging!

Elke bevalling is uniek en iedere zwangere vrouw heeft haar eigen behoeften. Als zwangere vrouw kan je mee beslissen over je lichaam, ook en in het bijzonder tijdens de bevalling. Je mag als zwangere vrouw vertrouwen op je gevoel en je lichaam volgen tijdens de weeën en de geboorte.

Veel zwangere vrouwen voelen de behoefte om te bewegen tijdens hun bevalling en dat is heel normaal: bewegen helpt namelijk het geboorteproces vooruit. Het afwisselen van houdingen heeft talrijke voordelen voor zowel de fysieke gezondheid als het mentale welzijn van moeder en kind. Zorgverleners die ruimte en bewegingsvrijheid creëren tijdens de arbeid en de bevalling zijn daarom cruciaal voor een goed begin.

Een geboorte is een transformerende ervaring en een levensveranderende gebeurtenis voor jullie als ouders. Kun je met een goed gevoel terugkijken op de bevalling dan haal je hier extra zelfvertrouwen uit. Zo’n goed begin legt een stevig fundament voor de  rest van het leven van jullie kindje.

Bewegingsvrijheid is een belangrijke factor om van jouw bevalling een positieve ervaring te maken. Meer zelfs: een zwangere vrouw die de ruimte heeft om zich vrij te bewegen kan de intensiteit van de weeën beter beheersen en helpt mee om haar baby goed te positioneren in haar bekken. Zij hoeft minder lang te persen en heeft minder kans op een instrumentele verlossing.

Bewegen mag dus! Het helpt het geboorteproces vooruit. Vertrouw op je gevoel en probeer uit wat voor jou werkt.

Deze benadering vraagt een omslag in het denken, zowel bij ouders als bij zorgverleners. Terwijl het overgrote deel van de zwangerschappen en bevallingen een laag risico kent (en dus gezond en ‘gewoon’ verloopt) wordt in Vlaanderen de bevalling gemakkelijk gemedicaliseerd. Dit is niet altijd nodig en kan juist problemen uitlokken. Het volgen van het normale verloop van de bevalling bij gewone zwangerschappen leidt tot betere bevallingsresultaten en -ervaringen. Bewegingsvrijheid bevordert dit normale geboorteproces.

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) pleit er daarom voor dat vroedvrouwen en zorgverleners maximale ondersteuning bieden om bewegingsvrijheid te creëren tijdens arbeid en bevalling en de ruimte die een zwangere vrouw letterlijk en figuurlijk nodig heeft te respecteren. We willen zwangere vrouwen aanmoedigen om hun lichaam te volgen en uit te proberen wat werkt voor henzelf en hun baby. Wanneer ouders dit wensen, kunnen vroedvrouwen hen in dit proces ondersteunen door gerichte tips te geven om in beweging te blijven.

Ook als de medische situatie erom vraagt of bij een hoger risico op complicaties is enige vorm van beweging vaak toch mogelijk. Wel vraagt dit om vindingrijkheid van de vroedvrouw en ander zorgpersoneel. Maar zelfs een beperkte mate van bewegingsvrijheid kan positieve resultaten opleveren, dus vraag hier gerust om bij je zorgverleners. Je hoeft lang niet altijd in je bed te blijven liggen!

De VBOV hoopt met deze campagne gezinnen, zorgverleners en beleidsmakers te stimuleren om in beweging te komen en maximale bewegingsvrijheid te creëren tijdens arbeid en bevalling, zowel in het ziekenhuis als thuis.

Laat je inspireren door de voordelen van bewegingsvrijheid en lees meer over hoe je zelf vrij kunt bewegen!

Banner bewegingsvrijheid

Benieuwd om meer te weten te komen over bewegingsvrijheid tijdens de arbeid en bevalling?

 

Bewegingsvrijheid 2.0: Nieuwe acties 2024/2025

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) en de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG vzw) slaan de handen in elkaar om nog meer bewegingsvrijheid van zwangere vrouwen tijdens de arbeid en bevalling in Vlaamse ziekenhuizen te bevorderen.

Met het nieuwe project “Bewegingsvrijheid 2.0”, gefinancierd door EBPRacticenet vzw, bouwen we verder op de bestaande campagne “Beweeg je vrij!” en ontwikkelen we allerlei nieuwe acties voor zorgverleners en zorgvragers om de klinische praktijk op vlak van bewegingsvrijheid te verbeteren.  Lees hier meer over het project.